Spesifikke språkvansker er en tilstand der barn med ellers vanlig utvikling ikke tilegner seg språk som forventet. Omlag sju prosent av alle femåringer har slike vansker (Tomblin et al 1997; Leonard, 2014). Denne pakken gir en innføring i språkets ulike komponenter og undersøker hva språkvansker er. Vi ser på typiske kjennetegn på språkvansker, og presenterer noen kartleggingsverktøy. Tidlig innsats med spesifikke tiltak, samt godt språkmiljø er faktorer som spiller vesentlig inn på forebygging språkvansker, og det vil videre ha innvirkning på lese- og skriveferdighet for elever med språklige utfordringer. Vi vil i ulike animasjoner bli kjent med barna Hanna, Simon og Nina, som alle har en form for språkvanske. Barna er også med i den tilsvarende pakken for barnehage. Det kan være nyttig å søke kunnskap og tips derfra også.
Språkvansker
Barn med språkvansker er å finne i de aller fleste skoleklasser. Enkel sagt, barn med språkvansker strever med å forstå eller uttrykke seg på morsmålet sitt. I denne pakken ser vi blant annet på hva som kjennetegner elever med språkvansker, og hvilke tiltak som bør settes inn?
Sentrale spørsmål
- Hva er språkvansker?
- Hvordan påvirker språkets ulike komponenter hverandre, og hvordan fungerer de i et samspill?
- Hva er forholdet mellom språk og lesing?
- Hvordan kan vi, med formell og uformell kartlegging, fange opp elever med språkvansker?
- Hvorfor er tidlig innsats viktig?
- Hvordan kan vi legge til rette for et godt språkmiljø?
- Hvilke tiltak kan vi sette inn for elever med språkvansker?
Ressursen er laget av Johanne Ur Sæbø, Lesesenteret (pakkeleder), Jarle Midtgård Johansen, Hilde Terese Wahl, Hilde Vikebø og Hilde Brenne, Statped.